Te owoce kojarzyły nam się z czymś kwaśnym i cierpkim, myliłyśmy się. Dobrze zrobione smakują całkiem nieźle.
Iż jest sezon na porzeczki, zrobiłyśmy pyszny, aksamitny mus.
składniki na mus:
-czerwone porzeczki-2 szklanki
-woda-2 szklanki
-kaszka manna- ⅔ szklanki
-cukier-do smaku
-sól-szczypta
Umyte porzeczki gotujemy do miękkości w wodzie.
Przecieramy przez sito(razem z wodą). Do powstałej masy wsypujemy kaszkę manną i gotujemy do zagęszczenia. Solimy i dodajemy cukru wedle uznania. Kaszkę manną wraz z owocami miksujemy do przestygnięcia(ok.10 min.).
Mus przekładamy do salaterek i wstawiamy do lodówki.
-czerwone porzeczki-2 szklanki
-woda-2 szklanki
-kaszka manna- ⅔ szklanki
-cukier-do smaku
-sól-szczypta
Umyte porzeczki gotujemy do miękkości w wodzie.
Przecieramy przez sito(razem z wodą). Do powstałej masy wsypujemy kaszkę manną i gotujemy do zagęszczenia. Solimy i dodajemy cukru wedle uznania. Kaszkę manną wraz z owocami miksujemy do przestygnięcia(ok.10 min.).
Mus przekładamy do salaterek i wstawiamy do lodówki.
składniki na sos:
-mleko-2 szklanki
-wanilia-1 laska
-cukier-4 łyżki
Mleko słodzimy, wrzucamy laskę wanilii i gotujemy przez kilka minut, aby wanilia oddała swój aromat.
Mus podajemy schłodzony, polany mlecznym sosem.
Smacznego!
Basia i Nikola ♥
jestem na tak <3
OdpowiedzUsuń