sobota, 27 kwietnia 2013

Biszkopt podstawą dobrego ciasta ;)

Biszkopt robiliśmy pierwszy raz w życiu. Nie mieliśmy pojęcia jak się go robi, więc poczytałyśmy w internecie i wzięłyśmy się do pracy. Tym razem nie urozmaiciłyśmy biszkoptu, ani niczym go nie przekładałyśmy, po prostu robiłyśmy go na spróbowanie(czy w ogóle wyjdzie) 

na blachę o średnicy 21 cm. potrzebujemy:
-jajka-3
-mąka pszenna-3 łyżki
-mąka ziemniaczana-3 łyzki
-cukier-6 łyżek
-proszek do pieczenia-pół łyżeczki

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Następnie stopniowo dodajemy żółtka do białek.
W oddzielnym naczyniu mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę przelewany do blaszki, której dno posmarowane jest margaryną i posypane bułką tartą.
Pieczemy ok. 40 min.(do suchego patyczka) w temperaturze 
175 stopni Celcjusza. 
Gdy biszkopt jest już upieczony wyłączamy piekarnik a biszkopt pozostawiamy w środku, do ostygnięcia
Wszystko gotowe ;)
Smacznego :D








Basia i Nikola 

3 komentarze:

  1. Basiu i Nikolo :)

    trzymam za Was kciuki i wiem, że Wasze kulinarne popisy znajdą się kiedyś na najwyższej półce... nie tylko w kuchni.

    wytrwałości baby !

    ruda.

    OdpowiedzUsuń
  2. jejejje, pychoza :3

    OdpowiedzUsuń