sobota, 12 października 2013

Kruche ciasteczka M&M's

Dziś bardzo bajeczny, kolorowy a za razem smaczny przepis. :) 
Te ciasteczka są bardzo popularne na różnych stronach internetowych i amerykańskich blogach. Ich smaku nie da się opisać-trzeba spróbować!!! :D

składniki: 
-miękkie masło lub margaryna-200g
-cukier puder-niepełna szklanka
-cukier wanilinowy-1 opakowanie
-jajko-1
-mąka-2,5 szklanki
-proszek do pieczenia-1 łyżeczka
-m&m's czekoladowe-średnie opakowanie(100 g)

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksując.
Z otrzymanego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Następnie spłaszczamy je lekko i wciskamy m&m's.
Pieczemy ok 10 min. w temperaturze 180°C, aż brzegi będą lekko zarumienione.
Smacznego! :)



                                               Basia i Nikola 

piątek, 11 października 2013

Babeczki czekoladowe + lukier maślany

Kilkanaście dni temu obchodziliśmy klasowy dzień chłopaka, z tej okazji razem z naszymi koleżankami upiekłyśmy im babeczki z imionami. Były to babeczki czekoladowe, posmarowane lukrem maślanym i ozdobione kolorowymi pisakami.:) Nasi chłopcy byli bardzo zadowoleni:] Oto przepis:

babeczki(12 sztuk):
-masło(lub margaryna)-150 g.
-czekolada(mleczna lub gorzka)-150 g.
-mąka-300 g.
-proszek do pieczenia-2 łyżeczki
-soda oczyszczona-0,5 łyżeczki
-kakao-3 łyżki
-cukier-1 szklanka
-aromat waniliowy-1 kropla
-jajka-2
-mleko-170 ml.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C.  Masło roztapiamy w garnuszku, w tym czasie kroimy na małe kawałki czekoladę. Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Wszystko lekko mieszamy. Dodajemy cukier ponownie mieszając i odstawiamy na bok. Jajka roztrzepujemy w osobnej misce, razem z mlekiem i aromatem  waniliowym. Teraz łączymy wszystkie składniki nie zbyt dokładnie mieszając. Powstałą masą napełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości. Pieczemy przez ok 20 min. 

lukier:
-masło(w temperaturze pokojowej)-125 g
-aromat waniliowy-2 krople
-cukier puder-450 g
-mleko-6 łyżek

Do miski wkładamy masło, część cukru pudru i aromat waniliowy, miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Potem dodajemy resztę cukru pudru i mleko, miksujemy. Lukier gotowy. ;) 

Wystygnięte babeczki smarujemy lukrem i ozdabiamy według własnego uznania.
Smacznego !



 A tak wyglądały nasze babeczki dla chłopaków. :D





                                            Basia i Nikola