środa, 7 sierpnia 2013

Domowe nachosy

Nasze nachosy to dość zdrowa, smaczna przekąska. Świetnie sprawdzi się podczas oglądania filmu czy meczu. ;) Jest to nasza własna inicjatywa. 

składniki:
-mąka-2 szklanki
-woda-ok. ¾ szklanki 
-sól-dwie duże szczypty

wybór przypraw zależy od was, jednak polecamy dodać:
-oregano
-kurkuma i papryka- one nadają pięknego koloru
-sos tabasco
-gotowa mieszanka ziół śródziemnomorskich
-pieprz
-bazylia
Wszystkie przyprawy dodawałyśmy w proszku. Ich ilość zależy od waszego gustu.

Mąkę zagnieść z wodą, wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przyprawy i znowu wyrabiać. Rozwałkować na jak najcieńsze ciasto i wycinać małe trójkąty.
Smażyć na małym ogniu na suchej patelni teflonowej, aż nachosy zaczną się rumienić.

Dip

Składniki:
-majonez-2 łyżki
-śmietana kwaśna-1 łyżka
-ketchup-1 łyżka
-sos tabasco-kilka kropel
-bazylia
-czosnek-2 ząbki
-imbir
-sól
-pieprz
Składniki i ich proporcje można zmieniać wedle uznania.
Smacznego!




                                                                                                     Basia i Nikola 

Mus z czerwonych porzeczek

Nasz blog potrzebuje pomocy! Już ponad miesiąc nie dodawałyśmy żadnego wpisu, na szczęście zainspirowały nas...PORZECZKI!!!
Te owoce kojarzyły nam się z czymś kwaśnym i cierpkim, myliłyśmy się. Dobrze zrobione smakują całkiem nieźle.
Iż jest sezon na porzeczki, zrobiłyśmy pyszny, aksamitny mus.


składniki na mus:
-czerwone porzeczki-2 szklanki
-woda-2 szklanki
-kaszka manna- ⅔ szklanki
-cukier-do smaku
-sól-szczypta

Umyte porzeczki gotujemy do miękkości w wodzie.
Przecieramy przez sito(razem z wodą)
. Do powstałej masy wsypujemy kaszkę manną i gotujemy do zagęszczenia. Solimy i dodajemy cukru wedle uznania. Kaszkę manną wraz z owocami miksujemy do przestygnięcia(ok.10 min.).
Mus przekładamy do salaterek i wstawiamy do lodówki.

składniki na sos:
-mleko-2 szklanki
-wanilia-1 laska
-cukier-4 łyżki

Mleko słodzimy, wrzucamy laskę wanilii i gotujemy przez kilka minut, aby wanilia oddała swój aromat.

Mus podajemy schłodzony, polany mlecznym sosem.
Smacznego!




                





                                  Basia i Nikola